Tags

, , , , , , , ,

IMG_6433-0.JPGFrukosten är min favoritstund på hela dagen! Speciellt nu på hösten när det är mörkt ute och man kan mysa med tända ljus. Ebbe tycker även han att frukost är ett himla bra påhitt och vill gärna äta både mycket och länge på morgonen. Här tänkte jag skriva ner lite tips på vad man kan ge för gröt till frukost om man inte vill ge industrigröt eller välling som många BVC anser att man bör. Anledningen till att BVC tjatar om det är att den industritillverkade gröten är berikade med järn vilket små barn behöver mycket av. Järn finns dock även i vanliga livsmedel (såklart) och det är lätt att järnberika gröten själv om man vill ge sitt barn gröt på morgonen.

Efter att ha provat lite olika grötrecept är mina och Ebbes favoriter skrädmjölsgröt eller hirsgröt. Båda är jättegoda och mycket bättre alternativ än köpegröten. Skrädmjöl är rostat och malt havre som är relativt järnrikt och även rikt på fibrer och mineraler. Hirs är rikt på mineraler och B-vitamin och är naturligt glutenfritt.

För att järnberika gröten använder jag malt palttunnbröd (jag kör i mixern tills det är finfördelat) och aprikospuré (recept nedan) vilka är naturligt rika på järn. Jag har även i lite nyponskalsmjöl då det är rikt på C-vitamin vilket främjar järnupptaget.


RECEPT
Skrädmjölsgröt
1,5dl vatten
2msk Saltå kvarns ekologiska skrädmjöl (5,3g järn per 100g)
1tsk malt palttunnbröd
0,5tsk nyponskalsmjöl
0,5tsk fett (smör, rapsolja, kokosolja)
Ev. En ekologisk äggula

Blanda ihop de torra ingredienserna och häll på vattnet. Låt gärna stå under natten. Koka upp under omrörning tills gröten fått önskad konsistens. Lägg i fettet. Ta av från värmen och rör i äggulan.
Rör ner 1-2 isbitar aprikospuré så får gröten både god smak och svalnar fortare!

Hirsgröt
1/2 dl hirsflingor (6,9 mg järn per 100g)
ca 1 1/2 dl vatten
1tsk malt palttunnbröd
0,5tsk nyponskalsmjöl
0,5tsk fett (smör, rapsolja, kokosolja)

Blanda ihop alla ingredienser förutom fettet. Koka upp under omrörning tills gröten fått önskad konsistens. Rör ner fettet och servera med aprikos- eller plommonpuré.

Aprikos- eller plommonpuré
1 påse torkade ekologiska aprikoser
eller plommon
5dl vatten

Koka upp vatten och torkade aprikoser eller plommon tills de mjuknat.
Häll avkoket i en skål och mixa aprikoserna/plommonen tills det inte är några bitar kvar. Späd med avkoket till purén har önskad konsistens. Jag brukar använda nästan allt spad. Frys in i istärningsformar!

Advertisements